suna direct:+0723305907

Litigii între asociați - Retragerea din societate

Litigiile intre asociati sunt generate de multe ori de modul in care este condusa afacerea, care nu este mereu in concordanta cu asteptarile asociatilor avute la momentul efectuarii investitiei.

In situatia in care solutionarea amiabila a litigiului este imposibila, pentru a nu se ajunge la impiedicarea functionarii societatii si chiar la dizolvarea acesteia, va prezentam pe scurt solutiile ce pot fi parcurse in fata instantelor de judecata.

Retragerea din societate

Conform Legii societatilor comerciale, retragerea poate imbraca urmatoarele forme:

  • pe cale amiabila, cesiunea de parti sociale de la asociatul retras la asociatii ramasi (in acest caz, valoarea partilor sociale cedate, este suportat de asociatii ramasi), sau
  • pe cale judiciara, prin anularea partilor sociale ale asociatului retras, insotita de plata contravalorii acestora de catre societate.

Potrivit dispozitiilor Legii nr. 31/1990, un asociat se poate retrage din societatea cu raspundere limitata in urmatoarele cazuri:

  • in situatiile prevazute in Actul Constitutiv al societatii;
  • cu acordul tuturor celorlalti asociati;
  • in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim, asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului.

Asociatul retras din societate are dreptul la profit si suporta pierderile pana in ziua retragerii sale. De asemenea, are dreptul la o suma de bani care sa reprezinte valoarea cuvenita asociatului din patrimoniul social.

Atentie: Asociatul retras din societate ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua retragerii din societate.

Pentru mai multe detalii in legatura cu acest subiect accesati pagina de contact si veti primi solutii personalizate cazului dvs.

Contactați-ne online

Completați următorul formular pentru mai multe informații sau pentru a solicita o consultație.